Εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ»

DSC00672Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνάσιου Λ.Τ. Φουρνάς στα πλαίσια των μαθημάτων Χημείας και Οικονομίας , επισκέφτηκαν την Τέταρτη 12 Μαρτίου το εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ».

«Μόλις φτάσαμε στο εργοστάσιο γάλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ» με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος του σχολείου μας, κ.Κομματά , κ. Βλαχομήτρου ,o υπεύθυνος του χώρου Ζώνης Παραγωγής κύριος Ευθύμιος Ζάχος μας υποδέχτηκε θερμά και μας προσκάλεσε στον εσωτερικό χώρο του εργοστασίου. Έπειτα μας οδήγησε σε μια αίθουσα από όπου παρατηρήσαμε την παραγωγική διαδικασία στο χώρο παρασκευής του γάλακτος. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος μας μίλησε για το εργοστάσιο. Η γαλακτοβιομηχανία ιδρύθηκε το 1960 και από τότε διαθέτει γάλα στην Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Μακεδονία. Είναι συνεταιριστικό εργοστάσιο και ανήκει στην ΕΑΣ Τρικάλων. Συλλέγει 60 τόνους καθημερινά αγελαδινό γάλα από τα Τρίκαλα ,την Καρδίτσα και τη Λάρισα και το Νοέμβριο μαζεύει 5000 τόνους πρόβειο και γίδινο γάλα από μικρές και μεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες. Το τμήμα Ζώνης Γάλακτος και το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου επικοινωνεί καθημερινά με τους παραγώγους, κάνει δειγματοληψίες και εξετάσεις ζώων. Απαιτεί την καλύτερη φροντίδα των ζώων ώστε να παραλαμβάνει άριστης ποιότητας γάλα. Από τη στιγμή που το γάλα συλλέγεται μέχρι να φτάσει στο ποτήρι του καταναλωτή υφίσταται τους εξής έλεγχους και επεξεργασία:

1) αρχικά αφού αρμεχθεί,το γάλα τοποθετείται σε δεξαμενές ψύξεως

2) μετριέται το ph του και γίνεται τεστ αντιβίωσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι στα ζώα δεν έχουν χορηγηθεί φάρμακα

3) μεταφέρεται στο εργοστάσιο μπαίνει σε σιλό και προωθείται για παστερίωση.

Παράλληλα γίνονται όλοι οι ποιοτικοί έλεγχοι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του γάλακτος. Η παστερίωση πραγματοποιείται στους 72οC για 15?? για να καταστραφούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Τέλος γίνεται ομογενοποίηση δηλαδή τα σωματίδια του λίπους σπάζουν και μοιράζονται σε όλο το γάλα για να μην κάνει κρούστα. Εμφιαλώνεται και με ειδικά ψυγεία μεταφέρεται στα σημεία πώλησης.

DSC00324Το Εργοστάσιο Γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ» είναι μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων. Απασχολεί Τεχνολόγους Τροφίμων, Χημικούς, Λογιστές-Οικονομολόγους, Κτηνίατρους, Γεωπόνους, και φυσικά στηρίζεται από ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Τα προϊόντα που παράγονται εκτός από το φρέσκο γάλα είναι η φέτα ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα , κασέρι ΠΟΠ , γαλοτύρι ΠΟΠ , γιαούρτι πρόβειο και αγελαδινό και ξινόγαλο από άπαχο αγελαδινό γάλα. Μετά το τέλος της ενημέρωσης ξεναγηθήκαμε στα διάφορα τμήματα του εργοστάσιου. Επισκεφθήκαμε το Οικονομικό τμήμα- Λογιστήριο, το τμήμα Marketing-Προώθησης και το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου-Χημείο. Κατά την αποχώρησή μας από το εργοστάσιο μας πρόσφεραν ένα κουτάκι σοκολατούχο γάλα.

Φεύγοντας συνεχίσαμε την ξενάγησή μας στην όμορφη πόλη των Τρικάλων. Επισκεφτήκαμε το Φρούριο της πόλης, ανεβήκαμε στο ρολόι και θαυμάσαμε τη θεά μέχρι την Καλαμπάκα. Περπατήσαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης (Βαρούσι), περιπλανηθήκαμε στα Μανάβικα και τελειώσαμε τη βόλτα μας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.»

Οι μαθήτριες    

α΄ Γυμνάσιου:

Μαρία Τριάντη

Ηλιάνα Οικονόμου

γ΄ Γυμνάσιου:

Αθανασία Τσιρώνη

Β΄ Λυκείου:

Σόφια Σαμαρά